NIEUWS & VERDIEPING

Emre: een thuis zittende scholier van 14 jaar oud


"Mijn Nederlands is slecht geworden man; ik weet allemaal dingen wel maar ik weet de woorden niet meer."


Sinds de lockdown is er discussie over de gevolgen van het gesloten onderwijs voor de leerlingen.


Er is een toegenomen kansenongelijkheid, hoger risico op huiselijk geweld, het is moeilijk voor scholen om goed onderwijs te blijven aanbieden, en het is een uitdaging om de kennis goed te toetsen. Meer algemeen: er zijn problemen om contact te krijgen en te onderhouden met jongeren. Dit is relevant omdat positieve voorbeeldfiguren op zoek moeten naar andere manieren om kinderen te bereiken.

In Ruwe Diamanten is te zien welke voorbeeldfiguren de ontwikkeling van jongens beïnvloeden. En hoewel de film zich afspeelt vóór de lockdown – blijft deze vraag ook in corona-tijd van fundamenteel belang. In het onderwijs, het jongerenwerk en op sportclubs kunnen de goede mensen, nu namelijk nóg minder goed compenseren voor onwenselijke invloeden.

Omdat voorlopig alle geplande vertoningen van Ruwe Diamanten zijn uitgesteld, heb ik besloten om wat tijd te steken in het optekenen van persoonlijke verhalen, door middel van telefonische interviews. Ik begin met het verhaal van de 14-jarige leerling Emre, uit Den Haag. Daarna zullen interviews volgen met een docent uit Utrecht Overvecht en met een jongerenwerker uit Zoetermeer. Op verzoek van de leerling is een gefingeerde naam gebruikt.

Emre zit in de 2e klas van een middelbare school in Den Haag die vmbo/havo/vwo aanbiedt. Sinds de lockdown op 12 maart gaat hij niet meer naar school. Zijn vader is thuis niet aanwezig vanwege een lange gevangenisstraf. Emre woont in één huis met een jonger zusje, zijn oudere zus en hun moeder. De andere zus en broer zijn het huis uit en hebben eigen gezinnen. Om de authenticiteit te behouden heb ik de spreekstijl van Emre aangehouden bij het opschrijven van het interview.

Emre, hoe is het nou?

Het gaat wel goed man, ik verveel me alleen echt hard. En ik heb elke dag ramadan gedaan, dat moet nu nog 30 dagen.

Wat doe je deze dagen allemaal?

Je weet die verveling door corona. Ik heb een shisha (waterpijp, red.) gekocht en ik rook elke dag.

Waar ga je dit interview eigenlijk voor gebruiken?

Op de kanalen van de documentaire die ik gemaakt heb (Ruwe Diamanten, red), misschien stuur ik het naar een krant maar die reageren vaak niet. Als je wilt kan het met een andere naam. Dat is goed toch?

Ja natuurlijk schat. Doe maar andere naam.

En je werk? Je had toch een baantje?

Ik werkte zwart, telefoonschermen repareren bij tabakshops van familieleden. Dat kon gewoon thuis. Maar ik werkte ook daar achter de kassa. Ik doe dat nu niet meer.

En die Turkse pizza zaak dan?

Die moest sluiten.

Ok en hoe gaat school nu?

Doe niks meer aan school.

Waarom niet?

Omdat het (***) zijn. Het huiswerk is heel hard toegenomen. Ik doe er niks meer aan, echt 0. Alleen maar de toetsen, voor de cijfers. Er zijn nog evenveel toetsen, dat wel.

Ok, en het contact met je klasgenoten en de school dan? Hoe gaat dat?

Ik heb geen contact meer met klasgenoten. Alleen soms.

Één leraar ging me bellen – Hij zei ‘ik maak me zorgen, jouw nummer is niet goed.’ Hij belde mijn moeder gewoon anoniem hè. Hij praat met mij; 10 minuten.

Hij zegt: ‘Ik was bang, je nummer klopte niet, je maakt je huiswerk niet, je neemt niet op.’

Dat is toch aardig? Dat klinkt niet als een (***) zoals jij docenten noemt.

Ja man wij zijn neven (straattaal voor maten, red.). Hij praatte tien minuten met mij. Met de rest maar 2 minuten. Hij is Hollander.

Vervolgt: Mijn Nederlands is slecht geworden man; ik weet allemaal dingen wel maar ik weet de woorden niet meer. Ik heb nu al een tijd geen Nederlands, ik spreek thuis ook heel weinig Nederlands.

"Wij doen gewoon onze telefoon aan en dan loggen we in – zien ze dat we online zijn - en dan gaan we verder slapen."

En hoe werkt het dan, dat onderwijs nu?

De docenten zijn wel betrokken bij de leerlingen, de mentoren. Maar er is 0 contact met de leraren. Wel via google hangouts – zij zijn dan in beeld en zij praten, gewoon een uitleg ofzo. De leerlingen staan op mute en kunnen kijken. De meeste docenten geven zo les. Meestal volg ik dat wel.

Sommige lessen verslaap ik me. Af en toe. Je krijgt niks mee, niemand doet nog zijn best.

Want kijk; die docent praat 1 uurtje en daarna ben ik vergeten wat hij zegt.

Je bent gewoon minder betrokken bij de les. Je kunt niet terug praten. Die online lessen slaan nergens op want je krijgt niks mee. Soms valt internet ook weg. De lessen bevatten wel info die in toetsen terugkomt.

Wij doen gewoon onze telefoon aan en dan loggen we in – zien ze dat we online zijn - en dan gaan we verder slapen. Ze zien me toch niet je moet alleen online in de les zijn, je kunt alles doen. Soms ga ik gewoon poffen (waterpijp roken, red.).

En thuis?

Mijn moeder moet vaker koken nu. Ik zit met zusje, zus en moeder thuis.

En voeden ze je nog een beetje op dan? Is daar nog tijd voor?

Niemand voedt mij op hier.. Alleen mn moeder zegt wel “ga huiswerk maken”.

Ik ga maar af en toe naar buiten. Maar ik zie geen vrienden meer.

En je pa dan, zoek je die nog wel op?

Nee ik kan mijn vader niet opzoeken, in de gevangenis.. wel contact via telefoon. Ze controleren hem nu minder.

Hier volgde een kort maar grappig dialoogje waar Emre me voor wat onfrisse dingen uitmaakte, waarop ik aankondigde dat ik hem bij een volgende ontmoeting zou slaan (beide op amicale, lachende toon en niet gemeend).

Je kunt me slaan, ik mag jou niet slaan. Vanwege Ramadan.

Het is de maand om dichter bij je geloof te komen. 5x per dag bidden. Niet roken van ochtend tot avond, niet schelden. Bidden doe ik alleen 1x per dag..

Wat mis je het meest van school?

De gezelligheid. En dat ik naar de rector wordt gestuurd. Hij vraagt dan altijd; ben je weer hier?

(Emre werd eerder geschorst)

"Ik slaap zelf van 7.00 tot 16.00. Ik zie nauwelijks daglicht.."

En je vrienden, zie je die buiten school niet dan?

Als we gaan hangen op straat worden we hangjongeren en gaan ze ons boetes geven. Is gewoon saai nu ook, niks is open. Politie en handhavers kunnen nu dikke boetes geven..

En hou je ook nog rekening met de corona-regels?

Ik ben wel bang dat ik mijn moeder besmet. En mijn zus heeft astma.. en nog iets, dus ik moet haar echt niet besmetten ook.

Wat doe je nu wel dan? Geen vrienden, geen school…

Ik game vaker, en ik zit vaker op mijn telefoon.. Ik slaap ook veel.

En je dag- en nachtritme dan?

Ik ga om 7 uur in de ochtend slapen. Ook vanwege ramadan. Echt al mijn vrienden slapen zo. Een maat van me 10.00 tot 19.00. Standaard.

Ik slaap zelf van 7.00 tot 16.00. Ik zie nauwelijks daglicht.. Ik hoor die kkvogels elke ochtend ook. Meeuwen, duiven, alles broer.

Dat klinkt ook niet als een ideaal school ritme. Hoop dat het wel beter wordt, en dat de scholen binnenkort weer open gaan. Veel succes in elk geval met de Ramadan. Grappend; Ik zal je bij nader inzien niet meer slaan. (nog wat small-talk)

Ik vond weer prettig om met je te praten man. Mijn Nederlands is alleen wel slecht nu. Ik heb tijdens dit gesprek wel heel het balkon schoongemaakt. Onkruid weg, banken netjes gedaan, alles. Beter man.

Productie van de film: Worldvisuals Film i.s.m. Co-producent: Redwire Media

Redwire Media haalde meer dan 75% van het filmbudget op en deed het overgrote deel van de productie

© Redwire Media 2020

Artwork hoofdfoto door Karski & Beyond @karskiandbeyond